Huisregels

Deze huisregels gelden bovenop de overeenkomst van opdracht tussen ouders/verzorgers (hierna vraagouders) en gastouder, welke door beide partijen ondertekend is. De vraagouders dienen van deze huisregels op de hoogte te zijn. Als er wijzigingen in de huisregels worden doorgevoerd, krijgt u hierover bericht.

Openingstijden

Gastouderopvang Sabina is op maandag, dinsdag en donderdag geopend van 7:30 tot 18:00 uur. Wenst u buiten deze uren opvang dan is dit in overleg mogelijk.

Tarieven

Voor dagopvang hanteer ik een tarief van €6,50 per kind per uur. De uren worden afgerond per kwartier. Elk jaar mag het uurtarief worden herzien. Het nieuwe uurtarief zal dan per 1 januari gelden.

Naast het uurtarief van de gastouder betalen vraagouders bureaukosten aan het Gastouderbureau (het Liefbeestje), zoals vastgelegd is in de Wet Kinderopvang. Als gastouder ben ik ingeschreven in het LRKP en hierdoor ontvangt u kinderopvangtoeslag.

Telefonisch bereikbaar

Ik ben altijd telefonisch bereikbaar als uw kindje op de opvang is. Mocht u nog vragen hebben of iets willen bespreken dan kan dit van maandag t/m vrijdag tot 20:00 uur. Heeft u behoefte om buiten deze tijden te bellen dan graag even een appje van te voren sturen.

Vakanties/vrije dagen

Gastouderopvang Sabina geeft vakantie(s) en/of verlofdagen in november voor het jaar daarna door. Zo is het voor vraagouders makkelijk om andere opvang te zoeken voor deze dagen. Mochten er toch nog dagen bij komen dan geen ik dit minimaal 4-6 weken van tevoren door. In geval van verlof vanwege een uitzonderlijke reden op korter termijn (huwelijk/overlijden/bezoek specialist), wordt dit direct overlegd met de vraagouders. Bij vakanties en vrije dagen van de gastouder worden de opvangkosten niet doorberekend. Reguliere feestdagen ben ik gesloten.

Bij vakanties van de vraagouders worden de afgesproken uren niet doorberekend, mits dit 2 maanden van tevoren wordt doorgegeven. Dit is ook van toepassing als u een week geen opvang nodig heeft.

U reserveert vaste dagen en tijden. Kan uw kind een dag niet komen, omdat u een vrije dag heeft ingepland, dan dient u dit minimaal 2 weken van te voren door te geven. Bij te laat doorgeven gaat de betaling gewoon door. Ruilen van dagen is toegestaan, mits het maximale kind aantal niet wordt overschreden en de te ruilen dag in dezelfde week valt.

Halen en brengen

Neem alle tijd voor het wegbrengen van uw kind. Kom nog even gezellig binnen en speel nog even mee. Geef ook even een korte informatie over de laatste voeding, het slapen en evt. andere zaken die van belang kunnen zijn.

Mocht het voorkomen dat u een beetje later bent met ophalen? Dat is geen probleem, laat dit dan even weten in een appje. Liever niet telefonisch omdat dit de kinderen stoort bv. tijdens het avondeten of een activiteit. Deze extra opvangtijd wordt wel in rekening gebracht.

Mocht u eerder uw kind willen ophalen? De afgesproken uren worden dan gewoon in rekening gebracht of jullie dienen dit al 2 weken van te voren te hebben doorgegeven. Dan worden de uren van het totaalbedrag afgetrokken. Dit is ook van toepassing als u uw kind te laat brengt naar de opvang.

Bij aankomst gaan de schoenen uit en krijgen de kinderen hun eigen sloffen met (antislipzolen) aan. De jassen worden opgehangen en de overige spullen (sjaals, mutsen, tasje enz.) gaan in de hiervoor bestemde bakken in de hal.

Indien uw kind door iemand anders opgehaald wordt, dient u dit van te voren door te geven. Indien wij deze persoon nog niet kennen, dient deze persoon zich aan de voordeur te legitimeren. Als het niet van te voren is doorgegeven wordt er altijd eerst contact met u opgenomen voordat uw kind meegegeven wordt.

Ziekte

O oooo jullie lieve schat is ziek. Wat nu? Bel even voor 8:30 de klachten van uw kindje door dan beslissen we samen of de opvang door kan gaan. Wanneer uw kind in de loop van de opvangdag heel ziek wordt. Dan dient de ouder het kind op te halen, nadat de gastouder hierover heeft gebeld. Dit is bijvoorbeeld bij hoge koorts of groot besmettingsgevaar. Gedurende ziekte van het kind blijft de overeengekomen vergoeding verschuldigd.

Indien medicatie bij uw kind noodzakelijk is, dient u als ouder altijd een medicijnformulier in te vullen waarbij u zelf de verantwoordelijkheid blijft dragen. Nieuwe medicatie wordt niet voor het eerst door mij aan uw kind gegeven in verband met mogelijke allergische reacties. Geef het medicijn ook altijd in originele verpakking mee met bijsluiter. Heeft uw kind medische zorg nodig? Dan vullen we samen het formulier medische zorg in. Mocht u kind allergieën hebben, dan graag doorgeven, zodat ik daar rekening mee kan houden. Meld ook even als u kind pas een vaccinatie heeft gehad.

Mocht ik zelf ziek worden. Dan zal ik dit zo snel mogelijk aan u doorgeven. Deze uren zullen niet doorberekend worden. U neemt dan zelf contact op met het gastouderbureau en deze dienen vervanging te regelen. Ook zou ik eventueel mijn achterwachten lief aan kunnen kijken of deze de opvang door willen laten gaan. Al mijn achterwachten zijn in het bezit van een VOG.

Binnen de opvang worden alleen kindjes toegelaten die deelnemen aan het rijksvaccinatieprogramma.

COVID-19
Wilt u weten of uw kind naar de opvang mag komen i.v.m. COVID-19? Neem dan even de beslisboom door https://www.boink.info/beslisboom. Binnen de opvang worden de regels / richtlijnen van het RIVM gevolgd. Financiële afspraken hierover zijn vastgelegd in een ander document dat u zal krijgen indien u opvang heeft bij Gastouder Sabina.

Hygiëne en veiligheid

  • Jaarlijks vindt er een risico-inventarisatie plaats vanuit het gastouderbureau, waarbij gelet wordt op de veiligheid in en rondom de opvanglocatie. De risico-inventarisatie is op de locatie aanwezig om in te zien.
  • Verder is er onaangekondigde inspectie van de GGD. De inspectierapporten mag u inzien.
  • Omdat er baby’s rond kruipen is het hygiënischer dat er in huis niet op schoenen wordt gelopen. Uw kind kan bij aankomst de schoenen uittrekken en op slofjes lopen. Als ouders mee naar binnen willen komen gelieve ook de schoenen uit te trekken.
  • Ieder kind slaapt in een schoon bed, met schoon beddengoed. Na het slapen wordt het bedje gelucht en verschoond.
  • De eetstoelen worden na elke maaltijd schoon gemaakt.
  • Na de lunch word de vloer gestofzuigd en gedweild. Alle deurklinken en lichtknoppen worden dan ook gereinigd.
  • Vaatdoekjes/handdoeken en theedoeken worden elke dag 2x schoon opgehangen.
  • Het hele huis is voorzien van veiligheidstoepassingen zoals benoemd in de risico-inventarisatie.
  • WC’s en potjes worden grondig schoongemaakt na gebruik. Ook onze handjes worden dan met zeep gewassen.
  • Wij wassen onze handen voordat we aan tafel gaan eten.
  • Laat u kind geen speelgoed van thuis meenemen.
  • Laat uw tas niet onbeheerd achter i.v.m. gevaarlijke voorwerpen of medicatie die in u tas kunnen zitten.
  • Om de 6 weken de speen van de flesjes vernieuwen. En deze ook schoon mee geven en mocht de speen stuk zijn deze vernieuwen.
  • Was de knuffel van uw kind regelmatig.
  • Voor inbakeren en buikslapen moet een toestemmingsformulier worden ingevuld.
  • Ook als gastouder werk ik volgens het schoonmaakschema van het RIVM.

Contact ouders

Dagelijks vindt er tijdens het brengen en halen van uw kind een overdracht van informatie plaats. Indien u een gesprek wilt met mij om even uitgebreider over uw kind te praten, dan kunt u dit bij mij aangeven en plannen we een afspraak zodat het niet ten koste gaat van de kinderen. Gedurende de opvang staat het altijd vrij even te bellen of Whats-appen om te vragen hoe het met uw kind gaat. Er kan ook gebruik worden gemaakt van een doorgeef schriftje zodat u op de hoogte blijft van hoe de opvangdag is verlopen. Hier kunt u ook bijzonderheden in melden. Aan het einde van de dag ontvangt u foto’s zodat u kunt meegenieten van de dag van uw kind.

Wennen

Soms is het belangrijk om even te wennen dit zowel voor het kind als voor de ouders. Dit is meestal 2x 2 uurtjes of één keer 4 uur achter elkaar. Dit wordt in overleg afgesproken en is ook afhankelijk van de behoeften van kind en ouders. .

Wat brengt u mee

Doe uw kind gemakkelijke kleding aan, die ook vies mogen worden in verband met knoeien, knutselen of buiten spelen.

  • Reserve kleding; (afgestemd op het seizoen)
  • Voorraad luiers, billendoekjes en evt. billen crème;
  • Flesvoeding in een doseertorentje of –bakje voorzien van naam en hoeveelheid water dat erbij dient te worden gedaan. Bij flesvoeding altijd 1 extra voeding meegeven.
  • Borstvoeding mag alleen gekoeld aangeleverd worden in een koeltas. Bij borstvoeding kan ik een extra flesje(voorzien van datum en hoeveelheid) in de vriezer bewaren in geval van nood;
  • Fles en/of drinkbeker;
  • Speen indien nodig;
  • Speciale voeding bij bv. allergieën, voorkeur of dieetvoeding;
  • In de zomer een hoedje/petje, zwemkleding, zwemluiers (2 stuks) en zonnebrandcrème;
  • Bij slecht weer regenlaarzen en regenkleding;
  • Sloffen met antislipzolen;
  • Knuffel;
  • Slaapzak.

Voorzie alle spullen van een naam. Zodat deze ook alleen voor uw kind gebruikt zullen worden.

Gastouder is niet aansprakelijk voor schade aan door vraagouder of kind meegegeven of meegebrachte zaken en/of kleding. Deze verantwoordelijkheid ligt ten alle tijden bij de ouders.

Ouders zijn en blijven (verzekeringstechnisch) verantwoordelijk voor het eigen kind, bijv. wanneer het kind iets stuk maakt.

Eten en drinken

Lunch en tussendoortjes, uitgezonderd borstvoeding/flesvoeding zitten bij de uurprijs inbegrepen. Avondeten mag uw kind meenemen van huis en in de opvang opeten. Heeft uw kind een voedselallergie graag zelf eten meegeven i.v.m. veiligheid. Snoep geef ik de kinderen hier in principe niet.
Met speciale gelegenheden (feest- en verjaardagen) krijgen ze wel iets toepasselijks zoals eitjes met Pasen en wat pepernootjes met Sinterklaas. Wilt u met de verjaardag van uw kind trakteren kies iets gezonds. Wilt u toch iets van snoepgoed uitdelen dan gaat de traktatie mee naar huis zodat vraagouders zelf kunnen beslissen wanneer en of ze het hun kind geven. Op alle andere dagen krijgen ze als tussendoortje fruit en verantwoorde snacks zoals soepstengel, rozijntjes, komkommer, snoeptomaatjes. Te drinken krijgen de kinderen water en 1 glaasje melk bij de lunch.

Wijzigingen

Structurele wijzigingen dienen 1 maand van te voren worden aangevraagd. Er zal in de meeste gevallen een nieuw contract of een aanvulling op de opvangovereenkomst worden gemaakt. Het stopzetten van de opvang dient 1 maand van te voren schriftelijk te worden doorgegeven. Dit is ook van toepassing als u kind 4 jaar wordt en naar de basisschool gaat. Als dit te laat gebeurt worden de kosten van de geplande uren in rekening gebracht. Tijdens de opvangtermijn mogen geen incidentele wijzigingen worden gedaan.

Wijzigingen van uw adres en telefoonnummer dienen zo snel mogelijk doorgegeven te worden.

Directe beëindiging opvang

Betaling graag op tijd, anders kunnen we de plek voor het kind niet meer garanderen. Indien u uw betalingsverplichting niet nakomt, dat wil zeggen een betalingsachterstand heeft van 1 maand, zal de opvang per direct gestopt worden. U blijft betalingsplicht houden over de openstaande facturen. Wanneer u de betaling niet voldoet binnen de vastgestelde termijnen, is de gastouder genoodzaakt om een incassobureau in te zetten waarvan de gemaakte incassokosten voor rekening van de vraagouder zijn.

Wanneer een kindje een gevaar vormt voor andere kinderen of zichzelf kan ik als gastouder genoodzaakt zijn de opvang per direct te beëindigen.

Wanneer ouder(s)/verzorger(s) zich niet aan de overeengekomen afspraken houden kan de opvang per direct worden beëindigd.

Proeftijd

Er geldt een proeftijd van 1 maand, waarin u ervoor kunt kiezen niet langer gebruik te willen maken van de opvang.

Overige

Alle zaken die niet genoemd zijn in de huisregels, worden door mij per situatie beoordeeld. Er zal een passende oplossing voor beide partijen gezocht worden.